3 bra tips från en målare

Längtar du efter att förnya hemma? I så fall är ett enkelt, snabbt och relativt billigt sätt att måla om. Dom flesta klarar av att måla om en vägg eller ett rum men det kan vara bra att skaffa sig lite info kringprojektet innan det är dags att dra igång. Här får du några bra tips från en målare!

Tips från en målare – det här är viktigast

Förarbete inför målning behövs oftast i någon utsträckning. Tidigare målade väggar kan mer eller mindre målas direkt på – det man kan behöva göra är att spackla igen hål och likande för att få ett snyggt och slätt resultat. Även på väggar av panel är det relativt enkelt att bara måla på en ny färg men det finns också material som kräver mycket förarbete.

För den som har tapetserade väggar hemma gäller det att vara noggrann på den här punkten för att få ett snyggt resultat. Här följer tips från en målare när det kommer till förarbetet:

  • Riv bort all lös tapet
  • Spackla ojämnheter och hål
  • Slipa
  • Upprepa vid behov

För väggar som är ojämna och har många skador eller väldigt mycket löst sittande tapet kan det vara nödvändigt att bredspackla, alternativt använda någon form av renoveringsväv för att få släta och fina väggar att måla på.

Testa olika kulörer

Ett annat vanligt tips från en målare är att provmåla väggen med några olika kulörer innan det är dags att måla allt. Välj förslagsvis tre toner av den kulör du funderar på, måla upp små kvadrater på den aktuella väggen och låt det gärna vara så ett tag, så att du verkligen hinner känna vilken färg som känns bäst.

Ha rätt verktyg

Skulle du bara få ett enda tips från en målare skulle det förmodligen vara detta – att använda rätt typ av verktyg. Vilken typ av pensel du väljer kan vara helt avgörande för hur slutresultatet blir och detsamma gäller med olika typer av rolles. Dom billigaste penslarna som finns att köpa är vanligtvis inte så bra, så se till att investera i en riktigt bra pensel.

Planerar du att måla med roller finns sådana i olika material för att få olika strukturer på den målade väggen. Be om tips från en målare inför valet eller fråga i en färghandel.