Symptomen på en tandvärk består av tråkig smärta eller ibland skarp smärta i eller nära en tand. Den mest frekventa orsaken till en tandvärk inkluderar en tandhåla på grund av karies. En annan vanlig orsak till en tandvärk inkluderar tandköttsinfektion. I båda fallen kommer tandvärken att avta så snart bakterierna elimineras från din mun. Om du har en tandvärk med smärta som verkar vara kommer på mycket ofta och inte lindras av över disk eller receptbelagda mediciner, bör du rådgöra med din tandläkare omedelbart.

Infektions i tand

Du kan också ha tandvärk orsakad av en infektion i din tandmassa. Detta händer om din tand blir infekterad med abscess material som kan resa till ditt ben. Abscesser kan försvagas och orsaka att din tand lätt bryts, vilket kan resultera i svår smärta vid tuggning. Om din tandläkare bedömer att du har en böld och rekommenderar att behandla det, kan din tandvärk avta.

Ett annat symptom på tand smärta är svullnad runt eller under en tand. Svullnad runt din tand är mer sannolikt att orsakas av bakterier, och du bör rådgöra med din tandläkare omedelbart. Tandvärk kan också orsakas av känslighet, vilket kan vara ett tillfälligt tillstånd medan din kropp anpassar sig till en ny tand smärtbehandling. Det är möjligt för tandsmärta att orsakas av en underliggande sjukdom, såsom diabetes, och du bör kontakta din läkare om du tror att du har en tandvärk som inte verkar bli bättre.